korte lijnen
snelle handeling
uniforme werkwijze

Historie Schermenpool Rotterdams Havengebied

De Schermenpool Rotterdams Havengebied is op 5 oktober 2001 ontstaan. Toen ondertekenden het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de Gezamenlijke Brandweer een samenwerkingsovereenkomst. Vervolgens is de SRH op 5 oktober 2004 voortgezet als stichting.

 

De SRH is ontstaan uit de behoefte aan een meer doeltreffende en uniforme voorbereiding op oliebestrijding. Voorheen was de voorbereiding op oliebestrijding geregeld per terminal. Hierdoor waren er meer én verschillende typen (olie)kerende schermen in het havengebied aanwezig dan noodzakelijk. Door het beheer van de schermen onder te brengen bij de SRH werd het mogelijk om een sterke reductie te realiseren van het aantal schermen door deze te plaatsen op strategische locaties in het havengebied. Daarnaast werden door de stichting dezelfde type schermen aangeschaft die bij de bestrijding van een morsing aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Hierdoor werd het mogelijk om morsingen efficiënter en effectiever te bestrijden.

 

De SRH heeft sinds 7 juli 2005 een ISO9001_certificaat.

De voordelen van onze werkwijze

Lees meer hierover
2001
Oprichting

De Schermenpool Rotterdams Havengebied is op 5 oktober 2001 opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de Gezamenlijke Brandweer.

2004
Verder als stichting

De Schermenpool Rotterdams Havengebied is op 5 oktober 2004 voortgezet als stichting.

2005
ISO 9001

De schermenpool Rotterdams Havengebied is sinds 7 juli 2005 ISO 9001 gecertificeerd.

Doelstelling en scope

Het doel van de SRH is het 24/7 beschikbaar stellen van (olie)kerende schermen en door nauwe samenwerking van partijen te komen tot een effectieve en efficiënte bestrijding van (olie)verontreinigingen van het oppervlaktewater. Dit doen zij in het gebied ten westen van de Beneluxtunnel. Hierdoor wordt beoogd de milieu- en economische schade van een morsing te beperken.

 

Een bedrijf in de Rotterdamse haven kan lid worden van de SRH wanneer het werkzaamheden verricht in de op- en overslag van vloeibare (olie)producten. Dit soort bedrijven zijn over het algemeen verplicht maatregelen te treffen ter voorbereiding op morsingen. Deze voorbereiding kunnen zij (deels) regelen door middel van een lidmaatschap van de SRH.
Voor de diensten van de SRH betalen de leden een jaarlijks vastgesteld bedrag aan contributie. Niet-leden kunnen bij een morsing gebruik maken van de schermen tegen een vastgesteld uurtarief.

Bestuur

Het bestuur van de SRH wordt gevormd door de voorzitter van de werkgroep “Commissie Natte Bulk Terminals” (CNBT) van Deltalinqs en een vertegenwoordiger van het Havenbedrijf Rotterdam N.V. Het secretariaat van de SRH is ondergebracht bij de Gezamenlijke Brandweer.

 

De huidige bestuursvoorzitters zijn:

 

  • – Robin Duvaloois, namens Havenbedrijf Rotterdam N.V.
  • – Michiel Pronk (Shell), Voorzitter Commissie Natte Bulk Terminals (Deltalinqs)

 

Bestuursvergadering

 

Bestuursvergaderingen vinden vier keer per jaar plaats. Aan de bestuursvergadering nemen, naast de bestuursvoorzitters, deel:

 

  • – Martijn de Koning (HbR), voorzitter commissie Materiaal en Logistiek
  • – Rob Altena (HbR), Commissie Materieel en Logistiek
  • – Arie Kleijwegt (GB), adviseur SRH
  • – Joost Dekker (HbR), financieel beheerder
  • – Oemesh Soekar (GB), kwaliteitscoördinator & secretaris SRH